A galagonya egészségünkre gyakorolt lenyűgöző hatásai (1. rész)

A galagonya egészségünkre gyakorolt lenyűgöző hatásai (1. rész)

A galagonya a népi gyógyászat egyik leggyakrabban használt “szívgyógyszere”. 2015-ben az év gyógynövénye lett, ami nem csoda, hiszen valóban lenyűgöző hatásokkal bír egészségünkre. Összeállításunk első részében ebből most négyet mutatunk be.

A galagonya (Crataegus) a rózsafélék (Rosaceae) családjának Maloideae alcsaládjába sorolt növénynemzetség. Általában tövises cserjék, vagy kis fák. A galagonyát gyógynövényként is alkalmazzák: jótékony hatással van a szívműködésre. (Wikipedia) A nemzetségbe több száz faj tartozik, amelyek általában megtalálhatók Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában. Bogyóik hasznos tápanyagokat tartalmaznak. Ízük jellegzetesen fanyar, némi enyhe édeskés utóízzel, színük sárgától mélyvörösig és feketéig terjed (1). A galagonya bogyót évszázadok óta gyógyító hatású növényként használják emésztőrendszeri problémák, szívelégtelenség és magas vérnyomás ellen. A hagyományos kínai orvoslás egyik alapeleme.

1. Teli van antioxidánsokkal

A galagonya bogyó a polifenolok gazdag forrása, amelyek a növényekben található erős antioxidáns vegyületek (2).

Az antioxidánsok segítik a szabad gyököknek nevezett instabil molekulák semlegesítését, amelyek károsíthatják a szervezetünket. Ezek a molekulák származhatnak a rossz étrendből, valamint környezeti méreganyagokból, például a légszennyezésből és a cigarettafüstből (3).

Antioxidáns hatásuknak köszönhetően a polifenolok számos egészségügyi előnnyel járnak, többek között az alábbi kockázatok csökkentésében játszhatnak fontos szerepet (4, 5):

  • néhány rák típus
  • 2-es típusú diabétesz
  • asztma
  • néhány fertőzés
  • szív problémák
  • a bőr korai öregedése

Noha a kezdeti kutatások ígéretesek, további vizsgálatokra van szükség a galagonyabogyók betegségkockázatra gyakorolt ​​hatásainak megismeréséhez.

 

2. Gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezhet

A krónikus gyulladás számos betegséggel összefüggésbe hozható, ideértve a 2. típusú cukorbetegséget, az asztmát és bizonyos rákos betegségeket (8).

Egy májbetegséggel küzdő egerekkel végzett vizsgálatban a galagonyabogyó-kivonat szignifikánsan csökkentette a gyulladásos mértékét (9).

Ráadásul az asztmás egereken végzett kutatások azt mutatták, hogy a galagonyabogyó-kivonattal történő kezeléstől csökkent a gyulladás, és enyhültek az asztma tünetei (10).

Az állatokon és a kémcsövekben végzett kutatások ígéretes eredményei miatt a tudósok úgy vélik, hogy ígéretes lehet kiegészítő kezelésként gyulladásgátló hatásai miatt. Azonban e tekintetben még további kutatásokra van szükség.

 

3. Csökkentheti a vérnyomást

A hagyományos kínai orvoslásban a galagonya bogyó az egyik leggyakrabban ajánlott élelmiszer a magas vérnyomás kezelésében (11).

Számos állatkísérlet kimutatta, hogy a galagonya vazodilatátorként működhet, vagyis kitágíthatja a beszűkült ereket, ezzel csökkentve a vérnyomást (12, 13, 14, 15).

36, enyhén magas vérnyomással küzdő embernél végzett 10 hetes vizsgálatban azok, akik napi 500 mg galagonya kivonatot szedtek, nem tapasztaltak szignifikáns vérnyomáscsökkenést, bár a diasztolés vérnyomásban csökkenő tendencia volt megfigyelhető (16).

Egy másik, 16 hetes vizsgálatban 79, 2-es típusú cukorbetegségben és magas vérnyomásban szenvedő embernél megfigyelték, hogy azoknak, akik napi 1200 mg galagonya kivonatot szedtek, nagyobb arányban javult a vérnyomása, mint a placebo csoportban lévőknél (17).

Ennek ellenére egy 21, enyhén emelkedett vérnyomású embercsoporton végzett hasonló vizsgálat nem mutatott különbséget a galagonya kivonat és a placebo csoport között (18).

 

4. Csökkentheti a vérzsírszintet

Egyes tanulmányok szerint a galagonya kivonat javíthatja a vérzsírszínét.

A koleszterin és a trigliceridek kétféle zsír, amelyek jelen vannak a vérben. Ha a szintjük normális, akkor nagyon fontos szerepet játszanak a hormontermelésben és a tápanyagok egész szervezetben történő szállításában.

 

A kiegyensúlyozatlan vérzsírszint, különösen a magas trigliceridek és az alacsony HDL (jó) koleszterin szintje azonban szerepet játszik az érelmeszesedés kialakulásában (19).

Egy egereken végzett kísérlet kimutatta, hogy azok az egereknél, amelyek két különféle dózisú galagonya kivonatot kaptak, alacsonyabb volt az össz- és az LDL (rossz) koleszterinszint, valamint 28–47% -kal alacsonyabb a máj trigliceridszintje azokhoz az egerekhez képest, amelyek egyáltalán nem kapták a kivonatot (20).

Hasonlóképpen, egy magas koleszterintartalmú étrenddel végzett egérkísérlet során mind a galagonya kivonat, mind a koleszterinszint csökkentő gyógyszer, a szimvasztatin nagyjából ugyanolyan mértékben csökkentette az összkoleszterint és a triglicerid szintet, de a kivonat csökkentette az LDL (rossz) koleszterin szintjét is (21).

Noha ez a kutatás ígéretes, további emberi vizsgálatokra van szükség a galagonya kivonat vérzsírokra gyakorolt ​​hatásának teljes felméréséhez.

Cikkünk folytatása itt olvasható:

Az Ilzsu Étrend-kiegészítő 7 gyógynövényt tartalmaz, melyek közül az egyik fő alkotóelem a galagonya.

További blogcikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászóláshoz el kell fogadni az Adatkezelési tájékoztatóban leírtakat

Most minden Anybody termék mellé ajándék FFP2 maszkot küldünk