A galagonya egészségünkre gyakorolt lenyűgöző hatásai (2. rész)

Evitality.hu Blog - galagonya

A galagonya a népi gyógyászat egyik leggyakrabban használt “szívgyógyszere”. 2015-ben az év gyógynövénye lett, ami nem csoda, hiszen valóban lenyűgöző hatásokkal bír egészségünkre. Összeállításunk második részében ebből most ötöt mutatunk be.

Cikkünk első része itt olvasható:

5. Segíti az emésztést

 

A galagonyabogyókat és a galagonya kivonatot évszázadok óta használják emésztési rendellenességek és gyomorfájdalom kezelésére.

A bogyók rostot tartalmaznak, amely bizonyítottan csökkenti a székrekedést és prebiotikumként hat.

A prebiotikumok táplálják a bélben található “jó” baktériumokat, és nélkülözhetetlenek az egészséges emésztés fenntartásában (22).

Egy tanulmány, amelyben olyan embereket figyeltek meg, akiknek lassú volt az emésztésük kimutatta, hogy az elfogyasztott rost minden grammja kb. 30 perccel csökkentette a bélmozgások között eltelt időt (23).

Ezenkívül egy patkánykísérlet során megfigyelték, hogy a galagonya kivonat drámaian csökkentette az ételek áthaladási idejét az emésztőrendszerben (24). Az étel gyorsabban mozog az emésztőrendszerben, ez pedig enyhíti az emésztési zavarokat.

Egy gyomorfekélyes patkányokon végzett vizsgálatban a galagonya kivonat ugyanolyan védőhatást mutatott a gyomorban, mint a gyomorfekély gyógyszerek (7).

 

6. Segít megelőzni a hajhullást

 

A galagonyabogyó még a hajhullást is megakadályozhatja, éppen ezért a kereskedelemben alkalmazott hajnövekedést serkentő termékek általános alkotóeleme.

Egy patkányokkal végzett vizsgálat azt mutatta ki, hogy a hegyi galagonya kivonat serkenti a szőrnövekedést, megnöveli a szőrtüszők számát és méretét, támogatva a szőrzet egészséges fejlődését. (25).

Úgy gondolják, hogy ezért a jótékony hatásért a galagonyabogyóban található polifenoltartalom a felelős. Hozzá kell tenni, hogy a kutatások száma ezen a területen még nem elegendő ahhoz, hogy egyértelműen ki lehessen ezt jelenteni.

 

7. Csökkentheti a szorongás érzését

 

A galagonya nagyon enyhe nyugtató hatással is bír, amely segíthet csökkenteni a szorongásos tüneteket (26).

A galagonya vérnyomásra gyakorolt ​​hatásáról szóló tanulmányban a galagonya kivonatot szedő emberek bár nem számoltak be szignifikáns javulást mutató eredményről,  a szorongás bizonyos szintű csökkenése megfigyelhető volt (16).

Egy másik, 264 szorongással küzdő embert számláló csoporton végzett vizsgálatban a galagonya, a magnézium és a kaliforniai mákvirág kombinációja – összehasonlítva a placebóval kezelt csoportban mért eredményekkel – szignifikánsan nagyobb mértékben csökkentette a szorongás szintjét. Hozzá kell tenni, hogy a galagonya pontos szerepe nem volt ismert ezen eredmény elérésében (27).

Tekintettel arra, hogy a hagyományos szorongásgátló gyógyszerekhez viszonyítva kevés mellékhatással bír, a galagonya továbbra is az egyik főszereplője a központi idegrendszer rendellenességeinek kezeléseire irányuló kutatásoknak (1).

Fontos, hogy az eredmények bizonyításához további kutatásokra van szükség. Ha szorongása kezelésére a galagonya mellett dönt, ne hagyja abba a jelenlegi gyógyszereit, és feltétlenül konzultáljon kezelőorvosával.

 

8. Szívbetegség kezelésére is hasznáják

 

A galagonya a szívelégtelenség hagyományos gyógyszerek mellett történő kezelésében történő felhasználásáról is ismert.

A több, mint 850 embert érintő 14 vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy azoknak, akik galagonya kivonatot kaptak a szívelégtelenségre szedett gyógyszereik mellett, javultak az eredményeik és a testmozgással járó terhelést is jobban bírták, emellett kisebb mértékű légszomjat és fáradtságot tapasztaltak (28).

Ráadásul egy 952 szívelégtelenségben szenvedő beteget érintő, két éven át tartó megfigyelés arra az eredményre jutott, hogy a galagonyabogyó-kivonatot fogyasztók csoportja kevesebb fáradtságot, légszomjat és szívdobogást tapasztalt, mint azok, akik nem szedték azt.

A galagonyabogyót fogyasztó csoportnak kevesebb gyógyszerre volt szüksége a szívelégtelenség kezeléséhez (29).

Végül, egy másik nagyméretű tanulmány, amelyben több mint 2600 szívelégtelenségben szenvedő ember vett részt, azt állapította meg, hogy a galagonyabogyóval történő étrend-kiegészítés csökkentheti a hirtelen szívhalál kockázatát (30).

A szívelégtelenségben szenvedő betegeket gyakran arra ösztönzik, hogy a gyógyszereik mellett honosítsák meg étrendjükben a galagonya tartalmú kiegészítőket, mivel a galagonya szedése kevés mellékhatással és kockázattal jár (28).

 

9. Könnyen beilleszthető az étrendbe

Lehet, hogy a galagonyabogyót nehéz megtalálni a helyi élelmiszerboltban, viszont érdemes körülnézni a mezőgazdasági termelői piacokon, speciális egészségügyi élelmiszerboltokban és akár online webshopokban is.

Sokféle módja lehet a galagonya étrendükbe történő beépítésének:

 • Nyersen fogyasztva.
  A nyers galagonyabogyó savanyú, enyhén édeskés ízű, kiváló harapnivaló vagy akár úti rágcsálnivaló.
 • Tea.
  Vásárolhat galagonyateát, vagy elkészítheti sajátját a szárított bogyók, virágok és a növény levelei felhasználásával.
 • Jam és desszertek.
  A galagonyabogyókat lekvárként, pite-töltelékként és szirupként is felhasználják.
 • Bor és ecet.
  A galagonyabogyók ízletes felnőtt italokká vagy ízesítő ecetté erjeszthetők, amelyek felhasználhatók salátaöntet készítéséhez.
 • Étrend-kiegészítők.
  Galagonyabogyó étrend-kiegészítőket árusítják por, tabletta vagy folyékony formában.

Galagonyabogyó étrend-kiegészítők általában a bogyót a levelekkel és virágokkal együtt tartalmazzák. Előfordul olyan készítmény is, amelyben csak a leveleket és a virágot használják fel, mivel ezek koncentráltabb antioxidáns források, mint maga a bogyó.

A galagonya tartalmú étrend-kiegészítők különböző típusai és megjelenési formái eltérő adagolási ajánlásokkal rendelkeznek.

A galagonya vérnyomáscsökkentő hatását placebókontrollos humán kísérlet során is igazolták. Ennek keretében 36 enyhe, kezeletlen magas vérnyomással rendelkező beteget vizsgáltak, akik napi 600 mg galagonya kivonatot és/vagy 500 mg magnéziumot kaptak. A 10. hét végére kezelt betegek mind szisztolés, mind diasztolés értéke szignifi kánsan csökkent a kontroll csoporthoz viszonyítva. A tipikus napi adag 250–500 mg extraktum, napi háromszor. (31).

Mellékhatások és óvintézkedések

A galagonyabogyó szedése a tapasztalatok és kutatások alapján biztonságos, kevés mellékhatással jár. Amennyiben szívgyógyszert szed, konzultáljon orvossal, mielőtt elkezd használni bármilyen kiegészítőt!

Az Ilzsu Étrend-kiegészítő 7 gyógynövényt tartalmaz, melyek közül az egyik fő alkotóelem a galagonya.

További blogcikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászóláshoz el kell fogadni az Adatkezelési tájékoztatóban leírtakat