Fekete ribiszke, az antioxidánsok forrása – nem csak nyáron

Fekete ribizli, az antioxidáns és vitamin forrás

Láthatáron a megfázás- és influenzaszezon, éppen ezért nincs is jobb évszak a télnél, hogy az apró és finom gyümölcs, a fekete ribiszke a napi étrendünk részévé váljon. Egészségünkre gyakorolt áldásos hatásaival, immunerősítő tulajdonságával az antioxidánsokat és nélkülözhetetlen vitaminokat tartalmazó fekete ribizli az egyik olyan tápanyagokban gazdag gyümölcs, amit könnyedén beszerezhetünk. A narancsot régóta véljük az egyik leggazdagabb téli C-vitamin-forrásának, azonban a fekete ribizli C-vitamin tartalma többszöröse is lehet annak.

Noha a friss bogyós gyümölcsök csak a nyári hónapokban érhetők el, a fekete ribiszke továbbra is része lehet a napi étrendnek, ha fagyasztott formában szerezzük be őket. Reggelre leolvasztva másnap hozzáadhatjuk a zabkásánkhoz, vagy ahogy én is csinálom, fagyasztva hozzáadhatjuk reggeli a gyümölcsturmixhoz.

Fekete ribiszke a mindennapi táplálkozásban

A legtöbben nem ismerik a fekete ribiszke táplálkozásban betöltött jótékony hatásait. A fekete ribizli fontos antocianin illetve az egészséget támogató antioxidánsok forrása, amelyekről ismert, hogy segítenek megelőzni a betegségeket (például a szívbetegségeket). A fekete ribizli fogyasztása fontos része az egészséges táplálkozásnak. Akár önmagában esszük, akár gyümölcslé formájában isszuk, az természetes módja az antioxidáns-bevitel növelésének és az egészséges életmód fenntartásának.

A C-vitamin forrása

Mint a legtöbb gyümölcs, a fekete ribizli is sok vizet tartalmaz, ám emellett sok rost, energia és számos fontos antioxidáns is megtalálható benne. Habár apró gyümölcsről van szó, a fekete ribiszke az egyik leggazdagabb természetes forrása a fontos antioxidánsoknak, például az antocianinoknak és a C-vitaminnak. A fekete ribizli több, mint háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és az antocianin tartalma is csak néhány áfonyafajtának nagyobb.

A C-vitamin mennyisége a vegetációs periódustól és fajtától függően 200-300 mg/100 g között ingadozik. Ez az érték a csipkebogyó 1000 mg/100 g C-vitamin tartalmánál jóval alacsonyabb, azonban ha a táplálkozásunkban általánosan előforduló gyümölcsök, mint az alma (2-10 mg/100 g), banán (10-30 mg/100 g), citrom (50 mg/100 g) aszkorbinsav koncentrációjához viszonyítjuk, akkor magasnak is tekinthető. Megfigyeléseken alapul, hogy hűvösebb, nedvesebb klímán előforduló egyedek C-vitamin tartalma magasabb. A magas mennyiség mellett a C-vitamin nagy stabilitása is előnye a fekete ribiszkének, amely az aszkorbinoxidáz nevű enzim hiányával magyarázható. Megfelelő feldolgozás mellett akár teljes mennyiségében megőrizheti C-vitamin tartalmát. Ennek köszönhető, hogy a termés forró italokban kezdődő grippe, meghűlés kedvelt házi szere sok országban. (forrás)

Az antocianinok hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek, az öregedés, ízületi gyulladások, szemhéjfájás, húgyúti fertőzések, vesekő és még a rák elleni küzdelemhez is.

Milyen egyéb tápanyagokat tartalmaz a C-vitaminon kívül?

A C-vitamin és más antioxidánsok magas szintje mellett a fekete ribiszke oldódó és oldhatatlan rostot, valamint fontos szénhidrátokat, fruktózt és glükózt is tartalmaz, amelyek energiaforrásként szolgálnak.

Az oldható rostok elősegítik a tápanyagok, különösen a glükóz véráramban való felszabadulását. Az oldhatatlan rost felgyorsítja az ételek mozgását a vastagbélben, ezzel hozzásegítve a rendszeresség fenntartását. A magok esszenciális zsírsavakat tartalmaznak. Ezek olyan zsírok, amelyek létfontosságú szerepet játszanak az emberi testben, ám szervezetünk nem tudja előállítani azokat magának.

Források

McCance & Widdowson, The Composition of Foods, 5th Ed, RSC & MAFF

Souci, S.W., Fachmann, W., Kraut, H., Food Composition and Nutrition Tables, 2002, 6th Medpharm GmbH 2000

Moyer, R.A., Hummer, K. E., Finn, C. E., Frei, B., Wrolstad, R. E., Anthocyanins , Phenolics, and Antioxidant Capacity in Diverse Small Fruits: Caccinium, Rubus and Ribes, Journal of Agricultural and Food Chemistry 2002 (50), 519-525

Määtä. K. R., Kamal-Eldin, A., Törrönen, A. R., High-Performance Liquid Chromatography (HPLC) Analysis of Phenolic Compounds in Berries with Diode Array and Electrospray Ionization Mass Spectomeric (MS) Detection: Ribes Species, Journal of Agricultural and Food Chemistry 2003, (51) 6736-6744

Wu, X., Gu, L., Prior, R. L., McKay, S., Characterization of Anthocyanins and Proanthocyanidins in Some Cultivars of Ribes, Aronia, and Sambucus and Their Antioxidant Capacity, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2004 (52) 7846-7856 Stewart, D., Deighton, N., Davies, H. V., SCRI Annual Report 2000-2001, Antioxidants in soft fruit, pp 94-98

Toldam-Andersen, T.B. & Hansen, P.: Growth and development in black currants (Ribes nigrum). III Seasonal changes in sugars, organic acids, chlorophyll and anthocyanins and their possible metabolic background. Journal of Horticultural Science 72: 155-169.

A.I.J.N. Code of Practice for Evaluation of Fruit and Vegetable Juices. Association of the Industry of Juices and Nectars from Fruits and Vegetables of the European Economic Community.

Termékek, amelyek egyik fő alkotó eleme a fekete ribizli:

FlaViva Aribe – Erdei fekete áfonyás-fekete ribizlis instant italpor (250g)

FlaViva KollagÉr – bogyós gyümölcsös instant italpor hidrolizált kollagénnel (250 g)

További blogcikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászóláshoz el kell fogadni az Adatkezelési tájékoztatóban leírtakat

Most minden Anybody termék mellé ajándék FFP2 maszkot küldünk