Miért és mire jó az Aloe vera

loe vera jótékony hatásai az evitality blogon

Az Aloe verát már évezredek óta használják gyógynövényként. Leginkább a bőrsérülések kezelésének hatásosságáról ismert, de számos más, az egészségre gyakorolt jótékony tulajdonsággal is rendelkezik.

1. Egészséges növényi összetevőket tartalmaz

Az Aloe vera vastag, rövid szárú növény, amely leveleiben vizet tárol.

Széles körben használják a kozmetika-, gyógyszer- és élelmiszeriparban, becsült éves piaci értéke világszerte 13 milliárd Dollár körül mozog (1).

Az Aloe vera jól felismerhető vastag, hegyes, húsos, zöld színű leveleiről, amelyek 30-50 cm hosszúságúra nőnek.

Minden levél nyálkás szövettel telt, amely vizet tárol. Ez a nyálkás, vízzel töltött szövet az, amelyet az Aloe vera termékekben hasznosítanak.

A zselé bioaktív vegyületek tartalmaz, ide értve különböző vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat és antioxidánsokat.

Összegzés: Az Aloe vera egy népszerű gyógynövény, amelyet kozmetika-, gyógyszer- és élelmiszeriparban használnak. Levele tele van gélszerű anyaggal, amely számos jótékony vegyületet tartalmaz.

2. Antioxidánsok és antibakteriális tulajdonságok

Az antioxidánsok fontos szerepet játszanak egészségünk fenntartásában.

Az Aloe vera gél olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek a polifenolok (2) néven ismert anyagok családjába tartoznak.

Ezek a polifenolok – az Aloe vera számos más vegyületével egyetemben – segítenek meggátolni bizonyos baktériumok szaporodását, amelyek fertőzéseket okozhatnak az emberi szervezetben (2).

Összegzés: Az Aloe vera különféle erős antioxidáns vegyületeket tartalmaz. Ezen vegyületek némelyike ​​elősegítheti a káros baktériumok elszaporodását.

3. Felgyorsítja az égési sérülések gyógyulását

Az Aloe verát legtöbbször bőrre dörzsölve, lokális szerként használják. Régóta alkalmazzák különféle sebek, különösképpen égési sérülések, napégések kezelésére.

Az FDA – az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség – 1959-ben hagyta jóvá az Aloe vera kenőcsöt, mint recept nélkül kapható, bőrégésre alkalmazható gyógyszert. Tanulmányok bizonyítják, hogy hatásos az első- és a másodfokú égési sérülések helyi kezelésére.

Négy kísérleti tanulmány szerint az Aloe vera a hagyományos gyógyszerekhez képest körülbelül 9 nappal csökkentheti az égési sérülések gyógyulási idejét (3).

Összegzés: Megfigyelhető, hogy az Aloe verát égési sérüléseken alkalmazva a gyógyulási folyamat felgyorsul. Más sebtípusok esetében nem állnak rendelkezésre hasonló bizonyítékok.

4. Csökkenti a plakkot a fogakon

A fog és a fogíny betegségei gyakori egészségügyi problémának számítanak. Az egyik legjobb módszer ezen betegségek megelőzésére az, hogy csökkentjük a fogakon felhalmozódó plakkot, amelyek tulajdonképpen bakteriális biofilmek fogaink felületén.

Egy 300 fő bevonásával végzett, szájöblítéssel kapcsolatos vizsgálatban a 100% tisztaságú Aloe vera juice-t összehasonlították a szokásos klórhexidin összetételű szájvízzel. Négynapos használat után az Aloe verával történő szájöblítés ugyanolyan hatásosnak bizonyult a fogplakk csökkentésében, mint a klórhexidin (5).

Egy másik tanulmány az Aloe verás szájöblítés hasonló előnyeit tárta fel abban az esetben is, amikor 15-30 napos időszak alatt alkalmazták azt (6).

Az Aloe vera ezt a hatást a plakk-termelő baktérium Streptococcus mutans, valamint a Candida albicans élesztő (7) elpusztításával éri el.

Összegzés: Szájöblögetőként használva a tiszta Aloe vera folyadék ugyanolyan hatékonyan csökkenti a fogplakk jelenlétét és akadályozza meg annak felhalmozódását a fogakon, mint a hagyományos szájvíz.

5. Segít az afták és szájfekélyek kezelésében

Sokan élik át életükben legalább egyszer a kellemetlen szájfekélyek, afták megjelenését a szájukban.

Ezek általában a szájon belül, az ajkak alatt jelennek meg, és 7-10 napig tart, amíg végre meggyógyulnak.

Tanulmányok azt bizonyítják, hogy ezt a gyógyulási időt Aloe vera alkalmazásával le lehet rövidíteni.

Egy 7 napos, 180 krónikus szájfekélyben szenvedő beteget érintő vizsgálatban megfigyelték, hogy a fekélyes területen alkalmazott Aloe vera tapasz hatékonyan csökkentette a fekélyek méretét (8). Ugyanakkor nem volt gyorsabb a gyógyulás, mint a hagyományos kortikoszteroidok alkalmazásával történő fekélykezelés esetén.

Egy másik tanulmányban az Aloe vera gél nemcsak felgyorsította a szájfekélyek gyógyulását, de csökkentette a velük járó fájdalmat is (9).

Összegzés: Az Aloe vera mind tapasz, mind pedig gél formájában való alkalmazásáról bebizonyosodott, hogy elősegíti a szájfekélyek és afták gyógyulását.

6. Jótékony hatással lehet a bőrre és megakadályozhatja a ráncok kialakulását

Néhány kutatás azt bizonyítja, hogy az Aloe vera gél helyi alkalmazása lassíthatja a bőr öregedését.

Egy 30 fős, 45 évesnél idősebb nőt bevonó vizsgálatban bizonyították, hogy a zselé időszakos (90 napon át tartó) alkalmazása növeli a kollagéntermelést és javítja a bőr rugalmasságát (16).

Egy másik tanulmány megállapította, hogy az Aloe vera csökkenti az eritéma (bőrpír) kialakulását, de azt is kimutatta, hogy a bőr sejtjeit dehidratálja (17).

Nagyon kevés bizonyíték áll rendelkezésre annak kapcsán, hogy az Aloe vera hatékony olyan bőrbetegségek kezelésében, mint például a pikkelysömör vagy a sugárzdermatitis (18).

Összegzés: Az előzetes bizonyítékok arra utalnak, hogy az Aloe vera öregedésgátló hatással lehet a bőrre, de ezzel kapcsolatban további kutatások szükségesek.

Az Ilzsu Étrend-kiegészítő és Ilzsu Hajregeneráló egyik fő összetevője az Aloe vera.

További blogcikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hozzászóláshoz el kell fogadni az Adatkezelési tájékoztatóban leírtakat